Parhaat nettisanakirjat

Internet on nykypäivänä yksi kielenoppijan parhaista ystävistä, sillä nopealla selaamisella löytää melko varmasti ratkaisun kielioppiongelmaan tai unohtuneen käännöksen melkeinpä mille tahansa sanalle. Melkeinpä jokainen käyttääkin ainakin satunnaisesti jotakin nettisanakirjaa ja mieltymyksiä niiden suhteen onkin monia. Toisaalta, voi myös olla, että yhden nettisanakirjan käyttöön on niin tottunut, ettei vaihtoehtojen etsiminen tule edes mieleen. Mutta nytpä onkin oiva aika vilkaista joitakin mahdollisuuksia, tässä olemme nimittäin listanneet meidän mielestämme parhaat nettisanakirjat.

Nämä sanakirjat auttavat erityisesti tiettyjen sanojen käännösten ja kirjoitusasujen tarkistamisessa, joten jos itse sattuu tarvitsemaan enemmän opiskelumateriaalia muistuttavia sivustoja, olemme listanneet myös nettisivuja sanaston opettamiseen ja oppimiseen.

Wikisanakirja – Wiktionary

Wikisanakirja on Wikipedia-sivuston tyyliin wiki, jota käyttäjät voivat täydentää tiettyjen ohjeiden mukaan. Suomenkielisestä wikisanakirjasta löytyy sanojen määritelmiä yli 600 kielellä, kun englanninkielisestä vastineesta selityksen ja käännöksen löytää jopa noin tuhannelle kielelle. Toki lukuisilla muillakin kielillä on omat vastineensa.

Tämän nettisanakirjan toiminta on varsin yksinkertaista. Käyttäjän tulee vain syöttää käännettävä sana etusivun keskivaiheilla olevaan kenttään ja painaa haku käyntiin. Nopeasti silmien eteen aukeaakin sitten suomenkielinen käännös. Jos taas haluaa kääntää suomenkielisen sanan muulle kielelle, ei muuta kuin sama homma, mutta suomenkielisellä sanalla. Näin näkyviin saa käännöksen useammallakin kielellä.

Google Dictionary

Google Dictionary ei ole itse asiassa nettisivustolta löytyvä sanakirja, vaan se on ladattavissa lisäosaksi Googlen omaan Chrome-selaimeen. Se on maksuton lisäosa, jonka ladattuaan käyttäjä pääsee näkemään mustaamiensa sanojen käännöksen sillä kielellä, jonka kyseiseen sanakirja-applikaatioon on asettanut. Sanan mustattuaan tulee vain klikata osoiterivin vieressä näkyvää ikonia ja näin saa auki käännöksen tai kaikki mahdolliset käännökset kyseiselle sanalle.

Dictionary.com

Dictionary.com on yksi netin suosituista sanakirjoista, eikä suotta. Tämä sivusto tarjoilee nimittäin käännösmahdollisuuden lukuisilla kielillä – ja vielä erinomaisen näppärästi! Jos haluaa kääntää tietyn sanan, tulee päävalikosta valita kääntäjä, sen jälkeen valita kielipari ja sitten ei muuta kuin hakemaan käännöstä. Yksinkertaisuus on hyvän kielivalikoiman lisäksi tämän nettisanakirjan parhaita puolia. Se on kuitenkin englanniksi, eli täysin ummikkona ei tämän sivun selailu onnistu.

The Free Dictionary

Jos tarvitsee käyttöönsä erinomaista englannin tai muun kielen sanakirjaa, joka kääntää suomenkielisen sanan englannin kielelle ja tarjoaa vielä muun muassa ääntämisapuakin, on The Free Dictionary yksi erinomaisimmista vaihtoehdoista. Tämä sivusto on niin ikään englanninkieltä taitavan paikka, sillä sivuston sisältö on suurimmaksi osaksi tuolla kyseisellä kielellä. Kannattaa kuitenkin tutustua selkeään, monipuoliseen ja erittäin informatiiviseen sivustoon heikommallakin kielitaidolla, sillä suomenkielisen sanan kääntäminen englanniksi sujuu sen kautta kuin vettä vaan.

Sanakirja.org

Sanakirja.org on yksi tunnetuimmista ja varmasti käytetyimmistäkin suomenkielisistä sanakirjasivustoista. Sen kielivalikko kattaa useita kieliä ja käännökset löytyvät nopeasti. Tällä sivustolla ei sanakirjan lisäksi ole sen kummempia erikoisuuksia ja näin ollen se onkin varmasti pelkästään sanakirjaa – fyysisen sellaisen verkkoversiota esimerkiksi – etsivän unelmasivusto.

Sivusto toimii yksinkertaisesti niin, että sen yläosassa sijaitsevaan hakukenttään syötetään sana, sen jälkeen valitaan kielipari, eli mistä kielestä ja mille kielelle syötetyn sanan haluaa kääntää, ja sitten klikataan vain haku käyntiin.

Ilmainen sanakirja

Osoitteessa ilmainensanakirja.fi toimiva sanakirja on listamme toinen suomenkielinen sanakirja. Sen kielivalikoimista löytyy yli 20 kieltä, joiden joukosta useimmat suomalaisten tarvitsemat, kuten ruotsi ja englanti. Parasta tässä nettisanakirjassa ei ole kuitenkaan sen kattavuus – vaikka sekin toki on yksi plussatekijä lisää – vaan se, että se toimii sujuvasti myös mobiililaitteilla, joita nykypäivänä käytetään yhä enemmän ja enemmän netin selaamiseen.

Ilmainen sanakirja toimii aivan kuten sanakirjat netissä yleensä toimivat, eli kirjoitetaan käännettävä sana, valitaan kielipari ja sitten käännöksen saakin näkyviin enteriä klikkaamalla.