Englannin kielen kielioppioppaat

Englanninkieli on melkeinpä välttämätön osa jokaisen arkea nykypäivänä, ainakin televisio-ohjelmien sekä internetin kautta. Ja mikäpä siinä, suurin osa suomalaisistakin kun kuitenkin hallitsee tuon kansainvälisen Lontoon-kielen ainakin jollakin tasolla.

Englanniksi kirjoittavalle tai puhuvalle ei-natiiville on kuitenkin usein tärkeää, että saatavilla on jonkinlaisia apuvälineitä, jos sattuu niin, ettei sopiva sana muistu mieleen tai lauserakenne meinaa osua kohdilleen sitten millään. Siispä jokainen, niin opiskelija, työssään kieltä käyttävä tai tavallinen kaduntallaaja, joka haluaa vaikkapa tarkastaa suosikkikappaleensa sanoituksen merkitystä, hyötyy erilaisista netistä löytyvistä sanakirjoista ja sanastoista. Tarjolla on niin suomenkielisiä, kuin englanninkielisiäkin sivustoja monenlaiselle kielenosaajalle ja monenlaisiin tilanteisiin. Englannin alkeita voi tavailla vaikkapa suomenkielisistä fraasisanakirjoista, kun pienempiin kieliopin viilauksiin tarvitaan jo tarkemmin kielioppiin opastavaa sivustoa.

Nyt esittelemmekin useamman näppärän sivuston, josta löytää hankalammillekin sanoille englanninkielisen vastineen taikka sitten toisinpäin. Suomen oppimiseen toki on sitten myös omat suomenkieliset fraasisanakirjat, sanakirjat sekä sanastot.

Usingenglish.com

Usingenglish.com on sivusto, jota käyttääkseen on ymmärrettävä englantia, sekä erilaisia kieliopin käsitteitä. Jos nämä hommat sujuvat näppärästi, sujuu sivuston käyttö kivutta. Tämä erittäin selkeä sivusto antaa rekisteröidyille käyttäjilleen mahdollisuuden muun muassa testata kielitaitoaan, mutta ilman rekisteröitymistäkin tietoa ja vinkkejä löytyy paljon. Esimerkiksi epäsäännölliset verbit on listattu sinne taivutuksineen ja tietysti mukana on kielioppi-opaskin. Tämäkin osio on sivustolla varsin kattava ja sen kautta löytää tarvitsemansa avun helposti hakemalla tiettyä kielioppitermiä. Sopii erityisesti paljon englanninkieltä kirjoittavalle henkilölle.

Grammarist.com

Grammarist on toinen englanninkielellä toimiva nettisivusto, josta löytyy sanakirja ja sanastoja, sekä tietystä apua myös kielioppiongelmiin. Tällä sivustolla kielioppiasiat on jaoteltu näppärästi aakkosjärjestykseen ja niitä onkin varsin helppo selata. Jokainen listatuista termeistä on selitetty lyhyesti ja tietyistä termeistä pääsee klikkaamalla siirtymään kielioppisäännön kertaukseen.

Grammarist.com-sivusto on ottanut sanakirja- ja kielioppi-opasasiaan hiukan erilaisen lähestymistavan kuin aiemmin esittelemämme usingenglish.com, sillä tällä sivustolla kävijä pääsee lukemaan etusivulta juttuja erilaisista sanoista ja esittelee erilaisten, uusien sanojen määritelmiä, sekä paljon muuta. Sivusto tarjoilee myös videoita, joilta löytyy niin ikään englanninkielen kirjoittamista ja kielioppia syventävää informaatiota. Tämä sivusto sopii selkeästi vielä enemmän kielistä kiinnostuneelle, sillä se tarjoilee sanastojen ja kielioppien lisäksi myös paljon muuta.

Englishclub.com

Englishclub.com on kolmas englanninkielinen sivusto, josta löytyy edellisten tapaan niin sanastoja kuin kielioppiasiaakin. Sivuston ulkoasu ei ole niin pelkistetty kuin edellä mainittujen, mutta helppokäyttöinen se kuitenkin on. Etusivulta pääsee tutkimaan vaikkapa sivuston perustajan, Joseff Esbergin henkilökohtaista blogia, joka onkin yksi oiva tapa testailla omaa kielitaitoa ja luetun ymmärtämistä mielenkiintoisella tavalla. Kielioppitermit on tällä sivustolla esitetty aiemmin esittelemämme grammarist.comin tapaan aakkosittain järjestettynä listana, jossa tietyt termit ovat hyperlinkkejä, joita klikkaamalla pääsee tutustumaan kyseiseen kielioppisääntöön. Jokainen termeistä on selitetty lyhyesti ja joihinkin selityksiin on jopa lisätty linkkejä muihin kyseiseen sääntöön liittyviin kielioppitapauksiin. Tämä onkin varsin näppärä ominaisuus, jos haluaa verestää englanninkielen kielioppitaitojaan laajemminkin.

Worddive.com

Jos tarvitsee apua englanninkielen peruskielioppikysymyksissä, eikä kyseinen kieli vielä niin hyvin taitu – tai ei muistu enää mieleen – on näppärä apu suomenkielelläkin saatavilla oleva worddive.com, joka tarjoilee esimerkiksi artikkelisäännöt ja genetiivin kertaukset tyylikkäässä ja näppärässä paketissa. Tarjolla on myös maksullisia kielikursseja, jotka toimivat opiskelijalle itselleen tekoälyn kautta optimoiduilla, erilaisilla harjoituksilla.

Yllä esitellyt sivustot eivät suinkaan ole kaikki englanninkieliset sanakirjat ja sanastot, joita internetistä löytyy, mutta niillä pääsee varmasti alkuun. Menneinä aikoina reissuun pakatun suomenkielisen fraasisanakirjan voikin huoletta jättää ulkomaanmatkoilla kotiin, kun älypuhelin löytyy taskusta ja tietää, mitä netistä sen ruudulle etsii.